autodromen

Tips voor wanneer je gaat lenen

Een lening kan soms hetgeen zijn wat je op dat moment nodig hebt. Of je het geld nou nodig hebt voor een grote aankoop als een huis of een auto, of juist voor je bedrijf bijvoorbeeld om te groeien, een lening helpt je uit de brand. Er zijn wel een aantal dingen die je goed in je achterhoofd moet houden wanneer je een lening afsluit. Lees hier drie tips.

1: Geld lenen kost echt geld

Iedereen kent het zinnetje wel van de reclame. Maar toch is het niet iets wat genegeerd moet worden. Je betaalt misschien niet altijd een heel groot percentage rente over je lening, maar in totaal is het toch een redelijk groot bedrag. Zorg ervoor dat je dit geld ook hebt en
dat je de ruimte hebt om de aflossingen ook echt elke maand te doen. Leen daarnaast niet meer geld dan je nodig hebt, omdat je dan vervolgens onnodig extra geld betaald over geld wat je nooit gebruikt hebt. Dat zou zonde zijn.

2: Meerdere leningen? Sluit ze over

Wellicht heb je verschillende leningen lopen die je terug moet betalen. Dat kan vervelend zijn, want dan betaal je dus erg veel geld en veel rente. Een oplossing hiervoor kan zijn dat je jouw leningen oversluit. Dit houdt in dat je één nieuwe lening afsluit en zo de oudere leningen direct afbetaalt. Je betaalt niet meer verschillende bedragen elke maand, maar gewoon het bedrag van één lening. Het zorgt voor rust en overzicht, en bovendien kun je wellicht op zoek gaan naar een betere deal. Kijk dus naar de mogelijkheden voor lening oversluiten wanneer je er al meerdere hebt lopen.

3: Maak een begroting

Het maken van een duidelijk plan/begroting is cruciaal wanneer je een lening af gaat sluiten. Waar ga je voor lenen, wat is het doel? En hoe veel geld heb je hier precies voor nodig? Waar gaan alle kosten precies naartoe? Maak een duidelijk schema. Maak bijvoorbeeld een plan in Excel, en houd het bij terwijl je de aankopen maakt. Een goed en duidelijk financieel overzicht is belangrijk wanneer je gaat lenen. Bovendien heb je zo’n soort overzicht vaak nodig als een lening gaat aanvragen, zowel voor een normale lening als voor een zakelijke lening. Houd daar dus rekening mee. Maak de begroting ruim van te voren, houd rekening met onverwachtse veranderingen en maak het allemaal zo duidelijk mogelijk.