Tweedehands auto kopen en een proefrit maken?

Heb je een mooie occasion op het ook en wil je graag een proefrit inplannen? Dan is het belangrijk dat je wat belangrijke vragen en informatie in je achterhoofd houdt. Een proefrit met een tweedehands auto vertelt je vaak veel over de staat waarin de auto verkeerd. Dit wil je natuurlijk graag weten aangezien je de auto wel optimaal wil kunnen gebruiken. Daarnaast is het niet fijn als je een occasion koopt die achteraf van alles blijkt te mankeren en waar je vervolgens erg veel reparatie geld aan kwijt gaat zijn. In deze blog vind je een checklist die je helpt om een goede proefrit te maken.

Bereid je goed voor

Wil je graag een tweedehands auto kopen? Dan is het belangrijk dat je eerst een proefrit met de auto naar keuze inplant. Vraag of de auto verzekerd is en of je de groene kaart mag zien. Daarna kun je het kentekenbewijs checken. Bekijk de auto rustig voor je instapt. Ziet de bekleding er netjes en schoon uit? Is de kofferbak groot genoeg voor de spullen die je wellicht in de auto wil gaan vervoeren? Kijk of alle dashboard lampjes het doen als je de auto start. Daarna kun je de motor starten en een rondje om de auto lopen om te luisteren of er geen gekke geluiden te horen zijn. Check direct ook of er geen schade aan de buitenkant van de auto te zien is en of de lak in orde is.

Waar let je op tijdens de rit?

Let erop of het stuur van de auto trillingsvrij is, een trillend stuur vertelt je dat de voor- of achterwielen van de auto niet in balans zijn. De auto mag tijdens het rijden niet naar links of rechts trekken. De versnellingsbak hoort soepel te schakelen, ook bij een automaat. Doen de remmen het naar behoren en werkt de handrem ook tijdens de hellingproef? Dan is dat in orde. Je kunt het profiel van de banden checken en wanneer je de auto eventjes in stationair laat draaien om op te warmen, kun je kijken of er na het indrukken van het gaspedaal geen rookwolk uit de uitlaat komt.

Belangrijke punten voor na de proefrit

Vertel eerlijk of je de auto wil kopen of niet en wat je van de proefrit vond. Hierna kun je eventueel over de prijs van de auto onderhandelen. Heb je gebreken opgemerkt maar ben je zelf handig met auto’s of vind je de gebreken niet te storend? Dan kun je uiteraard iets van de aankoopprijs af krijgen.