Een occasion aanschaffen? Met deze tips sluit jij de gouden deal

Het is 2010. Met een halve zak paprika chips en een onaangebroken blikje cola light zitten we op de bank. Het Amerikaanse programma Auction Kings speelt af op onze vers aangeschafte breedbeeldtelevisie. ‘Man, man, wat kunnen die gasten onderhandelen, hé? Hoe zouden ze dat nou doen?’. Nu, grofweg 14 jaar later, hebben we het antwoord gevonden. En wie zouden we zijn, als we dat niet met onze trouwe lezers zouden delen? Juist omdat deze skills zo goed van pas komen bij het aanschaffen van een occasion. Stoelriemen vast, hier komen de gouden tips!

Tip 1 – bepaal wat je nodig hebt

Als je zou beginnen met de term ‘auto kopen’ op Google, dan geven we je bij voorbaat weinig kans op het vinden van de beste deal. Er staan zo enorm veel auto’s online, dat je al snel verdrinkt in de hoeveelheid. Voordat je jezelf verliest in een zee van autoadvertenties, is het essentieel om stil te staan bij wat je écht nodig hebt. Hoeveel ruimte heb je nodig? Welk type auto past bij je dagelijkse activiteiten? Is brandstofefficiëntie belangrijk voor je, of heb je liever een krachtige motor? Deze vragen helpen je om je zoektocht te focussen.  Je kan je voorstellen dat iemand die van plan is naar Lamborghini occasion bij PON Leusden te kijken, andere zoektermen gebruikt dan iemand die op zoek is naar een auto voor het hele gezin.

Tip 2- doe je huiswerk

Deze tip geeft flashbacks naar een opstandige pubertijd, waarin huiswerk doen wel het laatste was waar je aan moest denken. Maar, het is zó belangrijk bij de aanschaf van een occasion. Welke merken en modellen komen overeen met je criteria? Hoe zit het met de betrouwbaarheid en de gemiddelde onderhoudskosten? Er zijn enorm veel online forums, reviewsites en koopgidsen die je kunnen helpen bij het verzamelen van waardevolle informatie.

Tip 3 – begin met zoeken

Nu komt het leuke gedeelte: het zoeken naar jouw perfecte occasion. Websites van autobedrijven, online marktplaatsen en lokale dealers zijn uitstekende plaatsen om je zoektocht te starten. Vergeet niet je zoekradius in te stellen op een realistische afstand; je weet maar nooit waar je droomauto op je wacht. Als Utrechters kunnen wij natuurlijk het best zoeken naar Lamborghini occasions bij PON Rotterdam. Zeker omdat ons budget dat ook toe laat. *kuch, kuch*

Tip 4 – controleer de auto grondig

Gevonden wat je zocht? Geweldig! Maar, je enthousiasme werkt vaak als een bril zonder glazen. Ofwel, je bent sneller geneigd om kleine gebreken over het hoofd te zien. Een grondige controle is essentieel. Het is immers niet jouw doel om de tijd van het pit-team van Red Bull te verbeteren. Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis, controleer de auto op schade en, het allerbelangrijkste, maak een proefrit. Het is geen slecht idee om een onafhankelijke monteur de auto te laten inspecteren voordat je tot aankoop overgaat. Zeker als je wat meer centen uitgeeft aan je beoogde nieuwe bolide.

Tip 5 – onderhandelen als een Auction King

We gaan voor deze tip weer even terug naar 2010. De zak chips en de cola hebben inmiddels plaatsgemaakt voor een redelijk gevulde portemonnee en een vurige autowens. Nu nog onderhandelen als een echte Auction King om de beste deal uit het vuur te slepen. Bij het kopen van een occasion is er namelijk bijna altijd ruimte voor onderhandeling. Wees voorbereid om te praten over de prijs, maar blijf redelijk. Laat je onderzoek je leiden en wees niet bang om weg te lopen als de deal niet goed voelt of als je de prijs te hoog vindt. Je zal merken dat vaker dan eens mensen toch bereid zijn om je tegemoet te komen als jij besluit weg te lopen.

Tip 6 – seal de deal

Eenmaal happy met de auto en de prijs, is het tijd om de deal te sluiten. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt en begrijpt wat je ondertekent. Een goed voorbereide koper is een tevreden koper.

Hoppa, met deze tips koop jij jouw droom-occasion. Nu is het tijd om te genieten van je nieuwe aanwinst. Vergeet niet om je auto goed te onderhouden; regelmatig onderhoud kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Misschien kan je ‘m, aan de hand van deze tips ook nog wel voor een mooi bedrag verkopen. Tel uit je winst.

 

 

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x