Homokineet vervangen in een auto? Wat is het eigenlijk?

Als je ooit onder je auto hebt gekeken en je afvraagt wat die rare rubberen of metalen ringen zijn die tussen de aandrijfas en de wielnaaf zitten, dan heb je waarschijnlijk naar homokinetische koppelingen gekeken. Homokinetische koppelingen, of homokineten, zijn essentiële componenten van de aandrijflijn van auto’s en zorgen ervoor dat de kracht van de motor soepel en efficiënt wordt overgebracht op de wielen. In deze blog zullen we de homokinetische koppelingen bespreken, inclusief de werking, het ontwerp en het belang ervan voor de prestaties van je auto.

 

Homokineten, de krachtpatsers onder de aandrijflijn

Een homokineet is een mechanisme dat ervoor zorgt dat de rotatie van de aandrijfas wordt overgebracht op de wielnaaf terwijl de ophanging van je auto beweegt. Het bestaat uit een binnenste en een buitenste koppelingshuls, verbonden door een kooi die de kogellagers vasthoudt. Die kogellagers zorgen ervoor dat je aandrijfas soepel kan draaien en de rotatie van de motor efficiënt kan overbrengen op je wielen, ongeacht de positie van de ophanging.

Hoe werkt zo’n homokineet eigenlijk?

Wanneer je auto in beweging komt, draait de aandrijfas die verbonden is met de versnellingsbak en de motor. Dan gaat de homokineet aan het werk. De binnenste koppelingshuls draait op de aandrijfas terwijl de buitenste koppelingshuls vastzit aan de wielnaaf. De kooi met kogellagers zorgt ervoor dat de rotatie soepel wordt overgebracht tussen de binnenste en buitenste koppelingshulzen, ongeacht de hoek waaronder je auto beweegt.

Het ontwerp van de homokineet

Homokineten zijn gemaakt van verschillende componenten, zoals de binnenste en buitenste koppelingshulzen, de kooi en de kogellagers. De koppelingshulzen zijn meestal gemaakt van staal of aluminium en hebben een afgeronde vorm om de rotatie soepel over te brengen. De kooi en de kogellagers zijn meestal gemaakt van gehard staal of chroom en zijn ontworpen om lang mee te gaan en de belasting van de aandrijving te weerstaan.

Waarom homokineten zo belangrijk zijn voor je auto

Homokineten zijn essentieel voor de prestaties van je auto, omdat ze zorgen voor een soepele en efficiënte overdracht van de kracht van de motor naar de wielen. Zonder homokineten zou de aandrijfas niet in staat zijn om te draaien wanneer de ophanging van je auto beweegt, waardoor de prestaties van je auto aanzienlijk worden verminderd. Dus, als je ooit die rare ringen tussen je aandrijfas en wielnaaf ziet, weet je nu dat het de homokineten zijn die jouw auto voorzien van een heel belangrijk puzzelstukje.

 

Hoe moet je een homokineet vervangen in een auto?

Het vervangen van een homokineet in een auto kan een uitdagende taak zijn, dus het is het beste om dit door een ervaren monteur te laten doen. Hier is echter een algemene handleiding voor het vervangen van een homokineet:

 1. Kirk de auto op – Gebruik een autokrik om de auto omhoog te krijgen en plaats deze op assteunen om de veiligheid te garanderen.
 2. Demonteer het wiel – Demonteer het wiel waarvan de homokineet moet worden vervangen.
 3. Verwijder de remklauw – Verwijder de remklauw en hang deze op met behulp van een draad, zodat de remleidingen niet worden beschadigd.
 4. Verwijder de asmoer – Verwijder de asmoer met behulp van een geschikte dop.
 5. Verwijder de as – Verwijder de as uit het differentieel met behulp van een geschikte trekker.
 6. Verwijder de oude homokineet – Verwijder de oude homokineet met behulp van een geschikte trekker en schroevendraaier om de klemmen los te maken.
 7. Installeer de nieuwe homokineet – Plaats de nieuwe homokineet op zijn plaats en gebruik een geschikte trekker om deze op zijn plaats te zetten.
 8. Monteer de as – Plaats de as terug in het differentieel en monteer de asmoer.
 9. Monteer de remklauw – Monteer de remklauw en draai de bevestigingsbouten vast.
 10. Installeer het wiel – Installeer het wiel en draai de wielbouten vast.
 11. Herhaal voor de andere kant – Herhaal deze stappen voor de andere kant van de auto.

Belangrijk om te weten: zorg ervoor dat je de juiste vervangende homokineet voor jouw specifieke type auto kiest. Raadpleeg de handleiding van de auto of een monteur als je niet zeker weet welke homokineet geschikt is.

Homokineet vervangen kosten

Een homokineet vervangen is dus niet heel makkelijk voor een amateur. Je kan het natuurlijk ook bij een garage laten vervangen.

De kosten voor het vervangen van een homokineet in een auto kunnen variëren afhankelijk van het type auto dat je hebt en waar je het laat vervangen. Over het algemeen kost het vervangen van een homokineet tussen de €200 en €500, inclusief arbeidskosten.

Als je de homokineet zelf vervangt, bespaar je natuurlijk op de arbeidskosten, maar dan moet je wel de kosten voor de nieuwe homokineet zelf betalen. De prijs van de homokineet kan variëren afhankelijk van het merk en het type auto dat je hebt. Gemiddeld kost een nieuwe homokineet tussen de €50 en €150.

Het is altijd een goed idee om meerdere offertes te vergelijken voordat je besluit waar je de homokineet laat vervangen. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt voor het vervangen van de homokineet. Het is belangrijk om op te merken dat sommige auto’s mogelijk een speciaal gereedschap vereisen om de homokineet te vervangen, dus het kan verstandig zijn om een ervaren monteur te raadplegen.

 

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x