Airco-ontvochtiger voor auto’s

De airconditioning behoort tot één van de belangrijkste onderdelen van een auto. Zowel in de zomer als de winter wordt deze gebruikt. In de zomer om het heerlijk koel te houden en het comfort in de auto te verhogen en in de winter om snel belastend vocht te verwijderen. De luchtontvochtiger in de airconditioning is namelijk verantwoordelijk voor het opnemen van het overtollige water in de lucht. Dit maakt bijvoorbeeld dat de ramen niet zo snel beslaan.

Juist doordat de airconditioning zo belangrijk is, moet deze ook goed onderhouden worden. Hierbij moeten we bijvoorbeeld denken aan de kwaliteit van de filterdroger. Deze moet niet alleen goed onderhouden worden, maar indien nodig ook tijdig vervangen. Dit om problemen met de auto te voorkomen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit onderwerp.

Wat is een filterdroger en hoe werkt deze?

Een filterdroger is verantwoordelijk voor het verwijderen van vuil en vocht uit het koudemiddel. Dit is noodzakelijk om het airconditioningssysteem goed te laten draaien. Als er namelijk erg veel vocht aanwezig is, kan er ergens in het systeem bevriezing ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat de airco niet meer koelt. Je merkt het snel genoeg als de filterdroger niet meer goed werkt. De verstoppingen lossen namelijk op wanneer de airco even is uitgeschakeld en de verdamper de tijd kreeg om alles te ontdooien. Zodra de airco echter weer wordt ingeschakeld, zullen de verstoppingen na enkele minuten weer optreden.

De filterdroger kan na verloop van tijd verzadigd raken. Daar ontkom je niet aan. Het systeem wordt nou eenmaal veel gebruikt en de filterdroger heeft niet het eeuwige leven. Daarom is het belangrijk om deze bij elke keuring regelmatig te checken en indien nodig te vervangen.

Foto van de airco ontvochtiger voor auto’s afkomstig van onderdelenshop24.com

Auto airconditioner filterontvanger

De airconditioning ontvochtingsfilter beschermt alle onderdelen binnen het airconditioningsysteem. Dit betekent dat het alle aanwezige vocht en vuil opslaat en ervoor zorgt dat het koudemiddel gecondenseerd blijft. Dit filter is noodzakelijk om het gehele circuit in optimale conditie te houden. Door het filter of de droger regelmatig te vervangen, kunnen onnodige hoge kosten in de toekomst voorkomen worden.

Levensduur van een airco filter/droger

Maar hoe vaak moet een airco filter of droger dan vervangen worden? Dit is geheel afhankelijk van hoe vaak de airco gebruikt wordt. Ook externe factoren spelen een rol. Als her circuit door een monteur geopend wordt, zal deze sowieso vervangen moeten worden. Gemiddeld moet het filter eens in de drie jaar vervangen worden. Merk je echter vroegtijdig problemen aan het airconditioningssysteem? Laat deze dan zo veel mogelijk uitstaan en ga zo spoedig mogelijk naar een monteur. Als je te lang blijft rijden met een slechte filter, dan kan dit het volledige systeem kapot maken. Met alle gevolgen van dien.

Heb je een aanrijding gehad en is daarbij de compressor beschadigd geraakt? Dan wordt ook aanbevolen om direct het filter/droger te vervangen.

Mobiele airco of luchtontvochtiger: wat is beter?

Er zijn verschillende manieren om vocht uit een auto te verwijderen. De meeste automobilisten maken zonder nadenken gebruik van de mobiele airco. Deze wordt met volle kracht op de ruiten gezet en deze zijn binnen mum van tijd niet meer beslagen. Een handige oplossing. Maar er zijn ook andere manieren waarop dit mogelijk is. Zo kan men ook voor een luchtontvochtiger kiezen. Dit is een apart systeem dat in de auto gemonteerd kan worden en met name gedurende de herfst- en wintermaanden erg van pas komt. Het apparaat verwijdert in korte tijd veel vocht.

Toch neemt dat niet weg dat de mobiele airco wel het gebruiksvriendelijkst is. Bovendien komt deze niet alleen in de winter, maar ook zeker in de zomer erg van pas. Feit blijft dat we in de auto niet zonder airco kunnen. Dit is niet voor niets één van de belangrijkste onderdelen van de auto. Zonder airco zou er geen comfort zijn. Voor beide mogelijkheden is dus iets te zeggen. Er is geen goed of fout.

Het blijft wel belangrijk om goed voor het airconditioningssysteem te zorgen. De filters tijdig te vervangen en op die manier hoge kosten in de toekomst te voorkomen. 

 

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x