De bobine van een auto: wat is het en hoe kan je het vervangen?

Bij Autodromen kijken we vaak naar mooie auto’s en hebben we het geregeld over pk’s, Nm’s en ga zo maar door. Maar eens in de zoveel tijd willen we ook eens stilstaan bij de techniek van de vierwielers waar we zo van houden. Ditmaal duiken we in de werking van een specifiek, maar essentieel onderdeel van de autotechniek: de bobine.

 

De bobine is een belangrijk onderdeel van het ontstekingssysteem van een auto. Het zorgt ervoor dat de batterijspanning wordt omgezet in een hogere spanning die nodig is om de bougies te laten vonken. In deze blog leggen we uit wat een bobine precies is, hoe het werkt en waarom het zo belangrijk is voor de werking van je auto.

 

Wat is een bobine?

Een bobine is een transformator die de laagspanning van de autoaccu omzet in een hogere spanning. Deze hogere spanning is nodig om een vonk te genereren in de bougie die op zijn beurt de brandstof in de cilinder ontsteekt. Dit proces wordt herhaald bij elke cilinder, waardoor de motor draait.

 

Hoe werkt een bobine?

Een bobine werkt volgens het principe van elektromagnetische inductie. Het bestaat uit twee spoelen van koperdraad die om een gemeenschappelijke kern zijn gewikkeld. De primaire spoel ontvangt een laagspanningssignaal van de ontstekingsmodule. Dit signaal veroorzaakt een magnetisch veld dat zich uitbreidt naar de secundaire spoel. Hierdoor wordt een veel hogere spanning opgewekt in de secundaire spoel.

Waarom is de bobine belangrijk?

De bobine is een cruciaal onderdeel van het ontstekingssysteem van een auto. Zonder een goed functionerende bobine kunnen de bougies niet vonken, wat betekent dat de motor niet kan worden gestart. Als de bobine niet goed werkt, kan dit leiden tot problemen zoals een ruwe stationaire loop, vermogensverlies en hogere emissies. Het is daarom belangrijk om de bobine regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.

 

Hoe controleer je de bobine?

Als je problemen hebt met de ontsteking of de motor niet start, kan de bobine de oorzaak zijn. Om te controleren of de bobine nog goed functioneert, kun je deze testen met behulp van een multimeter. Je kunt ook de bougies verwijderen en controleren op vonken terwijl je de motor start. Als er geen vonken worden geproduceerd, kan dit wijzen op een defecte bobine.

Bobine zelf  vervangen?

Het vervangen van een bobine in een auto kan afhankelijk zijn van het type auto dat je hebt, maar hier is een algemene handleiding voor het vervangen van een bobine:

  1. Zoek de bobine – Meestal bevindt de bobine zich bovenop de motor, vlakbij de bougies. Je kunt de handleiding van de auto raadplegen om de exacte locatie te vinden.
  2. Maak de bobine los – Gebruik een moersleutel om de bouten of schroeven waarmee de bobine vastzit, los te maken. Maak ook de elektrische verbindingen los.
  3. Verwijder de oude bobine – Til de bobine voorzichtig op en haal deze uit de auto.
  4. Plaats de nieuwe bobine – Plaats de nieuwe bobine op dezelfde plek als de oude bobine en sluit de elektrische verbindingen aan. Zorg ervoor dat de bouten of schroeven weer goed vastzitten.
  5. Start de motor – Start de motor van de auto om te controleren of de nieuwe bobine goed werkt.

Belangrijk om te weten: voordat je begint met het vervangen van de bobine, is het belangrijk om de accu van de auto los te koppelen om te voorkomen dat je per ongeluk een elektrische schok krijgt. Het is ook belangrijk om de juiste vervangende bobine te kiezen voor jouw specifieke type auto. Raadpleeg de handleiding van de auto of een monteur als je niet zeker weet welke bobine geschikt is.

Bobine vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een bobine kunnen variëren afhankelijk van het type auto dat je hebt en waar je het laat vervangen. Over het algemeen kost het vervangen van een bobine tussen de €50 en €200, inclusief arbeidskosten.

Als je de bobine zelf vervangt, bespaar je natuurlijk op de arbeidskosten, maar dan moet je wel de kosten voor de nieuwe bobine zelf betalen. De prijs van de bobine kan variëren afhankelijk van het merk en het type auto dat je hebt. Gemiddeld kost een nieuwe bobine tussen de €30 en €100.

Het is altijd een goed idee om meerdere offertes te vergelijken voordat je besluit waar je de bobine laat vervangen. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt voor het vervangen van de bobine.

Bobine in auto is dus essentieel

De bobine is een essentieel onderdeel van het ontstekingssysteem van een auto. Het zet de lage spanning van de batterij om in een hogere spanning die nodig is om de bougies te laten vonken. Als de bobine niet goed werkt, kan dit leiden tot problemen met de motor en de prestaties van de auto. Daarom is het belangrijk om de bobine regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x