6 handige tips om brandstof te besparen

Vandaag de dag is brandstof ontzettend duur. Je tank volgooien kost al gauw richting de 100 euro. Als je veel kilometers rijdt, kan dat flink in de papieren lopen. Daarom is het slim om te proberen zo zuinig mogelijk te rijden, zodat je zo weinig mogelijk brandstof verbruikt. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel lees je een aantal handige tips.

Pas je rijstijl aan

Natuurlijk is het hartstikke leuk om lekker sportief en agressief te rijden, maar echt goed voor je portemonnee is het niet. Houd je dus aan de snelheid en rem niet te laat. Rem daarentegen ook niet te vroeg, maar laat in plaats daarvan het gas vroeg los en laat je auto uitrollen.

Schakel vroeg door

Deze stelregel is bij iedereen wel bekend. Hoe hoger het toerental dat je draait, hoe meer brandstof je verbruikt. Schakel daarom zo vroeg mogelijk door, want eerder schakelen betekent later tanken. Schakel dus bijvoorbeeld bij 50 kilometer per uur al door naar de vierde versnelling en bij 70 kilometer per uur naar de vijfde.

Zet cruise control aan

Heb je een auto die voorzien is van cruise control? Dan is dit een uitstekende manier om brandstof te besparen. Het aanhouden van een constante snelheid is namelijk een zeer goede manier van zuinig rijden.

Zet je motor uit als je moet wachten

Sta je stil voor een openstaande brug of een voorbijrazende trein? Vervelend, maar het wordt nog vervelender als je in dit soort situaties je motor aan laat staan. Dit kost namelijk brandstof. Zet je motor dus uit als je langer dan 20 seconden stil staat.

Vervang tijdig je autobanden

Hoe ouder je autobanden, hoe meer weerstand ze opleveren. Als je banden versleten zijn, zie je dat direct terug in je brandstofrekening. Vervang daarom op tijd je autobanden. Gemiddeld gaan autobanden zo’n vijf tot tien jaar mee.

Rijd niet te lang op winterbanden door

’s Winters is het slim om winterbanden onder te schroeven, maar het is niet verstandig om te lang op winterbanden door te rijden. Want als de weersomstandigheden niet meer winters zijn, verbruiken je winterbanden veel meer brandstof.