Vervang ruitenwissers op tijd!

Ruitenwissers zorgen ervoor dat je bij slecht weer goed zicht hebt op het wegdek. Als ze niet goed werken zie je meteen een waas op je ruit. Zoals alle voorwerpen die veel gebruikt worden slijten ruitenwissers snel. In deze blog vertellen we je waar je aan moet denken bij het  vervangen van je ruitenwissers.

Ik wil ze graag zelf vervangen

Zelf vervangen is voordeliger dan langs de garage gaan. Om zeker te weten of je ruitenwissers aan vervanging toe zijn hebben wij een paar stappen opgesteld ter controle:

  • Controleer of de ruitenwissers uitstaan en zet ze uit als dit niet het geval is. Daarna zorg je er voor dat de auto is uitgeschakeld.
  • Trek de ruitenwisser met beleid omhoog en controleer het uitgebreid. Als de ruitenwissers niet meer werken omdat ze vies zijn, kun je dit heel eenvoudig oplossen met een doekje.
  • Mochten ze versleten zijn dan dien je ze te vervangen. Over het algemeen wordt bij de aanschaf van nieuwe ruitenwissers een gebruiksaanwijzing meegeleverd, zo kun je stap voor stap je wissers eigenhandig vervangen.

Rubbers bijsnijden?

Vooral in de wintermaanden kunnen sneeuw en ijs je wissers beschadigen en wordt het materiaal broos door de lage temperaturen. Wat je echt wil voorkomen zijn slipbeschadigingen. De oudere ruitenwisserbladen schrapen dan alleen nog over je voorruit en zijn hun soepelheid compleet kwijt. Er wordt veel reclame gemaakt wat je ertoe aanzet om je wisserrubbers bij te snijden met speciale messen.

Beter van niet

Dit lijkt misschien een goede oplossing, maar in de praktijk stuit je op moeilijkheden en wordt het niet aangeraden hiervoor te kiezen. Want zelfs met speciaal gereedschap heeft het bijsnijden lang niet altijd het gewenste resultaat. Je moet de juiste techniek beheersen om de rubbers netjes en recht te kunnen maken, het rubber moet de juiste temperatuur hebben en bovendien moet je uiterst nauwkeurig te werk gaan.

Het heeft nogal wat voeten in de aarde

Verkeerd gebruik van het gereedschap maakt de ruitenwisser direct onbruikbaar. Mocht het inkorten lukken, dan wordt de aangebrachte laag van grafiet verwijderd en veranderen de geometrie van de randen en de knikeigenschappen van het rubber. Je zult merken dat de ruitenwisser dan gaat scheuren en niet meer goed kan werken. Wij raden je dus af om slijpgereedschappen te gebruiken omdat er beweert wordt dat ze het rubber recht maken en het vuil eraf halen maar in de praktijk zorgen ze alleen maar voor zware beschadigingen.