Help, mijn auto is een sauna! Tijd om de airco bij te vullen

Je zal vast wel eens in de zomer in de auto stappen en denken ‘Help, mijn auto is een sauna!’ Gelukkig kan je dan de airco aanzetten om je uit je lijden te verlossen en de binnentemperatuur weer ietwat draaglijk te maken. Maar heb je je dan nog nooit afgevraagd hoe dat werkt en waar de koude lucht vandaan komt als het buiten zo heet is? Wij wel, dus dat gaan we delen met deze tips over airco bijvullen auto. 

Hoe werkt de airco van een auto?

De airco van een auto werkt door middel van een koelmiddel, meestal R134a genoemd. Dit middel circuleert door het systeem en absorbeert warmte uit de lucht die door de airco wordt geblazen. Vervolgens wordt de gekoelde lucht terug de auto ingeblazen, waardoor de temperatuur daalt. Het klinkt simpel, maar er zijn heel wat onderdelen en systemen betrokken bij dit proces.

Waarom airco auto bijvullen?

Als je airco minder goed koelt dan normaal, kan het zijn dat het koelmiddelpeil te laag is. Een lekkage in het systeem kan ervoor zorgen dat het koelmiddel weglekt, maar ook als er geen lekkage is, kan het koelmiddelpeil afnemen door verdamping. Het bijvullen van de airco is dan de oplossing.

Hoe vaak moet je de airco bijvullen?

Er is geen vaste regel voor hoe vaak je de airco moet bijvullen. Het hangt af van verschillende factoren, zoals het type auto, het gebruik van de airco en de temperatuur. Als je merkt dat de airco minder goed werkt dan normaal, is het verstandig om het koelmiddelpeil te laten controleren.

Kun je de airco van je auto zelf bijvullen?

Het is mogelijk: het bijvullen van de airco van je auto is niet heel moeilijk, maar het is wel belangrijk om het op de juiste manier te doen. Het is daarom verstandig om het door een professional te laten doen, bijvoorbeeld bij een garage of een gespecialiseerd bedrijf. Zo weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurt en voorkom je dat er meer problemen ontstaan.

Hopelijk heb je nu een beter idee van hoe de airco van je auto werkt en waarom het belangrijk is om het koelmiddelpeil te laten controleren en bij te vullen als dat nodig is. En wie weet kun je nu de volgende keer dat je in een warme auto stapt, indruk maken op je medepassagiers met je kennis van airco’s.

 

 

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x