BPM berekenen bij het importeren van een auto

In Nederland ben je verplicht om BPM te betalen voor iedere auto of motor die in Nederland geregistreerd wordt en nog nooit eerder heeft deelgenomen aan het verkeer. Dat is het geval wanneer je een nieuwe auto koopt of een auto uit het buitenland importeert. BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en motorrijwielen. Wat is de BPM precies en met welke kosten moet je rekening houden als je een auto importeert? Wil je BPM berekenen dan kun je gebruik maken van een handige calculator tool.

De BPM berekenen

Het berekenen van het BPM-tarief is een vrij ingewikkelde berekening. Bij auto import moet je de BPM zelf berekenen met behulp van de richtlijnen van de Belastingdienst. Daarbij moet je rekening houden met veel factoren. Om erachter te komen hoeveel BPM je moet betalen bij het importeren van een auto is het belangrijk om eerst te bepalen of je een auto importeert die jonger is dan 3 maanden en minder dan 3000km heeft gereden, of dat je een gebruikte auto importeert. Er is dan maar één manier waarop de BPM berekend wordt. 

De BPM berekenen bij een gebruikte auto

De BPM berekenen bij gebruikte auto’s is een gecompliceerde aangelegenheid. Importeer je een gebruikte auto dan krijg je al snel te maken met allerlei BPM-regels. Daarnaast veranderen de BPM-regels ieder jaar. Er zijn verschillende manieren om de BPM te berekenen en ze zijn niet allemaal even voordelig. Bel je de Belastingdienst dan adviseert deze meestal om de forfaitaire afschrijvingstabel te gebruiken. Je schrijft dan maandelijks een bedrag af zonder rekening te houden met zaken als de kilometerstand en de waarde van de auto.

BPM Koerslijsten

Je mag de BPM ook afschrijven over de handelsinkoopwaarde van de auto. Deze methode is minder bekend. Om de handelsinkoopwaarde te bepalen zijn er verschillende koerslijsten die allemaal een eigen uitkomst hebben. Er zijn verschillende koerslijsten beschikbaar zoals EuroTax,ANWB, Xray en Bovag. Ook binnen de koerslijsten zijn er verschillende manieren om te kunnen besparen op het BPM-bedrag.

BPM-taxatie

Het is ook mogelijk om een BPM-taxatie te laten uitvoeren. Er wordt dan een waardebepaling uitgevoerd gebaseerd op de huidige staat van de auto. Deze methode wordt vaak toegepast bij schadeauto’s en auto’s met gebruikerssporen. Een erkende taxateur maakt een rapport op met alle details van de auto. Doordat er door de gebruikerssporen een aanzienlijke waardevermindering kan zijn kun je hiermee het BPM-bedrag behoorlijk naar beneden brengen. Een taxatierapport kost een paar honderd euro, dus het is verstandig om eerst te kijken of deze methode interessant is.