De Suzuki Swift: een sportieve no-nonsense hatchback voor veel rijplezier

Dat niet iedereen het geld heeft om te pochen met een luxueuze Rolls Royce of de geluidsbarrière kan kietelen in een dikke Lamborghini, dat begrijpen we. Het is daarom belangrijk dat we ons naast deze supercars ook richten op auto’s die wat realistischer zijn voor Jan Modaal. De Suzuki Swift lijkt hiervoor bij uitstek de perfecte auto. De Japanse multinational biedt je namelijk onverminderd rijplezier in een sportief jasje.

Een uitstekende combinatie

Voor veel mensen is een auto slechts een vervoersmiddel, maar voor een hele grote groep mensen is het meer dan dat. Suzuki begrijpt dat maar al te goed. Met de Swift zorgen de Japanners namelijk voor rijplezier dat bereikbaar is. De vierwieler is snel, wendbaar en voorzien van een mooie, sportieve lijn. Het interieur is daarnaast ook voorzien van alles wat je nodig hebt, zonder dat het oogt als de cockpit van een Boeing 747. Rustig, en overzichtelijk dus.

Zuinig & krachtig

In de tijden van hoge brandstofprijzen wil je natuurlijk niet dat jouw Suzuki zoveel dorst heeft als een Duitser tijdens een oktoberfeest. Gelukkig wist Suzuki een motor te produceren die zuinig én krachtig is. Een gouden combinatie als je het ons vraagt. Als je bijvoorbeeld voor de Suzuki Swift Smart Hybrid met een 1.2 Dualjet motor gaat, geniet je van een gemiddeld verbruik van 4,8 liter per honderd kilometer. Dat klinkt als muziek in de oren, toch?

De specs

Uiteraard ben je als autoliefhebber kritisch en wil je je verdiepen in de specificaties, voordat je overgaat tot het kopen van een nieuwe bak. Voor een schamele vanaf prijs van € 19.745, – mag je best wat verwachten. Gelukkig maakt Suzuki dat zeker waar. Afhankelijk van welk model je kiest, kan je genieten van 83 tot 129 trappelende paarden onder de kap. Deze staan natuurlijk te popelen om je van nul naar honderd te brengen in slechts negen seconden. Daarmee win je welliswaar niet de hoofdprijs, maar langzaam is het zeker niet. Waar de Suzuki vooral in uitblinkt is zijn betrouwbaarheid en het fijne, leuke en sportieve rijgevoel. Iets waar menig automerk nog van kan leren.

Verrassende elementen

Voor een auto in zijn klasse blijkt de Suzuki Swift verrassend stuurvast. Dat betekent dat je rustig lange stukken over de snelweg kan afleggen, zonder met twee krampachtige handen het stuur vast te hoeven houden. Een heerlijk gegeven voor iemand die veel kilometers op de weg doorbrengt. Ook het lichte gewicht maakt hem verrassend wendbaar en dus ook zuinig. Hierdoor is echter wel bespaard op de isolatie, wat hem minder stil maakt als je in de auto zit. Maar dat is iets wat je in onze ogen gewoon voor lief moet nemen. De auto maakt het namelijk ruimschoots goed met al zijn pluspunten.

 

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x