wat te doen lekkende uitlaat

Wat te doen bij een lekkende uitlaat?

Heb jij tijdens het autorijden een knal gehoord op het moment dat je je voet van het gaspedaal haalt? Dan is de kans groot dat er een lek in je uitlaat zit en je waarschijnlijk (een deel van) je uitlaat moet vervangen. Lees hieronder wanneer de uitlaat van je auto vervangen moet worden.

Wat veroorzaakt een knallende uitlaat?

Een knallende uitlaat wordt opgemerkt als het gaspedaal niet ingedrukt is. Op dat moment ontstaat er namelijk een onderdruk, waardoor er zuurstof van buiten in de uitlaatpijp wordt gezogen. Vervolgens reageert de zuurstof met de koolwaterstoffen van onverbrande benzine met als gevolg een explosieve ontbranding. Als de motor van je auto gewoon aandrijft, dan is er niks aan de hand en zal je niks merken van de lekkende uitlaat. 

Hoe ontdek je een lekkende uitlaat?

Een knallende uitlaat ontstaat dus door de reactie van zuurstof op koolwaterstoffen van onverbrande benzine. Dit kan komen door een lek in de uitlaat, maar het is ook mogelijk dat dit komt doordat een of meerdere bougies niet goed werken. Als je wilt weten of de katalysator of uitlaat lekt kan je dit gemakkelijk testen door de motor te laten draaien en een stuk houten balk of oud boek tegen de uitgang van de uitlaat te houden. Je voelt dan de druk opbouwen. Hoor je verder niks geks? Dan is de uitlaat prima. Als je een sissend geluid hoort bij het dichthouden van de uitlaat, dan zit er ergens een lek in de uitlaat. De uitlaat vervangen is dan aangeraden.

Uitlaat repareren of vervangen?

Bij een lekkende uitlaat is het vaak nodig om de gehele uitlaat te vervangen. In sommige gevallen hoeft enkel het kapotte deel van de uitlaat vervangen worden. Wat de beste oplossing is, is afhankelijk van de grootte van het gat. Een nieuwe uitlaat monteren kan je prima zelf doen als je een beetje handig bent. Door online een uitlaat te bestellen, bijvoorbeeld via UitlaatDiscounter.nl, om vervolgens zelf de uitlaat te monteren dan bespaar je veel geld op onderhoudskosten. Wel is het ontzettend belangrijk dat de uitlaat goed vast zit en er geen uitlaatgassen kunnen ontsnappen.