Autoverzekering fors duurder

Automobilisten betalen nu fors meer voor hun autoverzekering ten opzichte van anderhalf jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In juni 2022 betaalde de gemiddelde automobilist nog 81,50 euro per maand voor zijn autoverzekering. Dat is dit jaar met ruim 9 procent toegenomen naar 88,84 euro per maand. Met deze verhoging komt het neer op het betalen van bijna een extra maand premie per jaar.

Waarom zijn autoverzekeringen duurder?

“De afgelopen jaren was er sprake van een hoge. Dit leidde tot prijsstijgingen van vele producten, inclusief auto’s en hun reparaties. Door de stijgende kosten van auto’s en reparaties moeten autoverzekeraars meer betalen bij schade. Hierdoor worden de autopremie hoger”, verklaart Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Daarnaast blijkt uit de data van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) dat er in 2022 en 2023 relatief veel auto’s werden gestolen. Ook waren er tijdens recente jaarwisselingen veel autobranden. “Bij hoge criminaliteit verwerken autoverzekeraars het risico op schade in de premie. Bij een hogere criminaliteit betaal je dus meer premie voor je autoverzekering”, aldus Bulthuis. In de data van de vergelijkingssite zien we dat inwoners van regio’s die minder dichtbevolkt zijn en minder criminaliteit ervaren, daarom ook een lagere premie betalen.

Hoe bespaar je op je autoverzekering?

Ondanks dat autoverzekeringen nu duurder zijn, bestaan er gelukkig nog steeds manieren om je auto voordelig te verzekeren. De premies tussen autoverzekeraars onderling verschillen sterk van elkaar. Het verschil tussen een gemiddelde autoverzekering en de goedkoopste is al snel 20 euro per maand. Kies je de goedkoopste, dan bespaar je dus 240 euro per jaar. Je vindt de voordeligste autoverzekering door je autoverzekeringen te vergelijken, bijvoorbeeld op vergelijkingssite Geld.nl. Je ziet dan in één oogopslag de goedkoopste autoverzekering, gebaseerd op jouw wensen en auto.

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x