Onderhoud en vervangen van schokdempers auto: zo werkt dat!

Goede schokdempers zijn voor iedere auto van belang. Ze dragen bij aan het comfort op de weg en hebben tegelijkertijd een beschermende functie. Dankzij goede schokdempers veren de wielen minder mee, waardoor de inzittenden en de auto minder last ervaren wanneer er over een slecht wegdek wordt gereden. Een schokdemper bestaat uit een cilinder met vloeistof. De vloeistof zorgt voor weerstand, waardoor oneffenheden gedempt kunnen worden. Niet alleen goede schokdempers zijn van belang, maar ook het juiste onderhoud. Daarnaast moeten ze tijdig worden vervangen om ongemakken in de toekomst te voorkomen. In dit artikel lees je hoe je dit precies aanpakt.

Schokdempers onderhouden

Schokdempers zullen altijd aan slijtage onderhevig zijn. Wel kun je door goed onderhoud de kwaliteit en de levensduur van de schokdempers waarborgen. Ook met goed onderhoud zullen schokdempers uiteindelijk aan vervanging toe zijn. Je eigen rijgedrag kan echter wel voor een groot deel de levensduur beïnvloeden.
Probeer tijdens het rijden zo rustig mogelijk met de schokdempers om te gaan. Zo komt er minder kracht op te staan, waardoor ze minder snel aan vervanging toe zullen zijn. Het is vooral belangrijk om zo rustig mogelijk over verkeersdrempels te rijden. Je kunt je vast wel voorstellen dat de schokdempers een aardige tik krijgen wanneer jij te hard over een hoge verkeersdrempel rijdt. Neem daarom altijd voldoende gas terug om je auto en de schokdempers zoveel mogelijk te ontzien. De hoogte van een verkeersdrempel een keer verkeerd inschatten is niet erg, maar dit moet niet op structurele basis gebeuren.

Hoe weet je of de schokdempers vervangen moeten worden?

Na verloop van tijd zullen alle schokdempers een keer aan vervanging toe zijn. Hoe voorzichtig je ook rijdt. Maar hoe weet je of de schokdempers vervangen moeten worden?
Een eenvoudige vuistregel is dat de auto bij goede schokdempers niet vaker dan twee keer mag nadeinen als het over een oneffenheid rijdt. Deint de auto vaker terug? Dan is de schokdemper vrijwel zeker aan vervanging toe. Ook roest- en oliesporen kunnen een duidelijke indicatie geven van versleten schokdempers.
Wanneer de schokdempers erg versleten zijn, zal je dit ook sterker merken tijdens het autorijden. Zo merk je waarschijnlijk dat je de oneffenheden op de weg veel beter voelt dan voorheen. Dit wordt vooral duidelijk wanneer je op wegen rijdt waar je normaal gesproken ook vaak te vinden bent. Het verschil is dan goed voelbaar.

Schokdempers vervangen

Het vervangen van schokdempers kan in de meeste gevallen gewoon zelf worden gedaan. Hierbij is het wel belangrijk om het verschil tussen de schokdempers aan de voor- en achteras te benadrukken. De schokdempers bij de vooras zijn relatief eenvoudig te vervangen.Zorg er alleen voor dat je de nodige uitrusting en kennis hebt. Hier is een videogids over hoe de schokdempers te vervangen.

Video-instructies voor het vervangen van schokdempers afkomstig van autodoc.dk

Weet je zeker dat de schokdemper links vervangen moet worden? Doe dan ook direct de rechterkant. Deze zijn waarschijnlijk ook tegelijkertijd geplaatst en de kans is groot dat ook rechts snel problemen zal krijgen. Bovendien zal er sprake zijn van een ongelijke demping als niet allebei de schokdempers op hetzelfde moment worden vervangen.