Voorkom onnodige problemen aan je auto met periodiek onderhoud

Het is niet altijd te voorkomen: met pech langs de kant van de snelweg komen staan. Het overkomt de beste en het hoeft ook niet altijd voor te komen bij oudere auto’s met nog aanwezige kinderziektes die er dan plots uitkomen. Maar je kunt het risico op onvrijwillig parkeren op de vluchtstrook wel stevig verkleinen door je auto regelmatig te onderhouden. Nu kun je een paar dingen natuurlijk zelf, zoals olie verversen of je koelvloeistofniveau regelmatig checken. Maar een aantal zaken aan je geliefde wagen vereisen toch de aandacht en de expertise van een deskundige. Iemand die wéét waar hij op moet controleren en hoe.

Auto onderhoud tegelijk met de apk-keuring

Je kunt zeker voor een dilemma komen te staan als je een auto hebt die de houdbaarheidsdatum al ruim gepasseerd is. Zo’n vehikel waar je alleen nog de oud-ijzerprijs voor kunt krijgen, maar die nog wel ontzettend fijn rijdt. Juist de oudere wagens snakken naar onderhoud, maar de vraag is dan of ze het nog wel waard zijn. Zeker wat betreft het wat prijzige grote onderhoud. Een nieuwere wagen en daaraan onderhoud laten plegen twijfel je niet aan. Maar dat oude brik? Als je weet dat je er nog zeker een jaar mee kunt rijden, ja, laat dan zeker auto onderhoud doen, tegelijk met de apk-keuring. Het zou zonde zijn als je door nalatigheid je auto stuk rijdt terwijl deze net weer voor een jaar is goedgekeurd. Samen met de garage bekijk je of je auto toe is aan een kleine- of juist een grote beurt.

Kleine beurt

Bij een kleine beurt wordt er gekeken naar algemene veiligheid, wordt de olie ververst en het oliefilter vervangen en is er een controle op slijtage van de banden. Het uitlezen van het motormanagement en controle van de remmen op slijtage hoort daar ook bij. Verder krijg je advies wanneer je het beste een grote beurt laat uitvoeren en of dat in het geval van een auto die bijna op is überhaupt nog rendabel is. Als blijkt dat er met de volgende apk veel reparaties aan gaan komen is het misschien beter om bij je garage eens te gaan kijken voor een andere auto.

Grote beurt

Bij een grote beurt zijn er naast de reguliere werkzaamheden ook vervanging van luchtfilter en interieurfilter. Verder is er controle van bougies, brandstoffilter, koelsysteem en radiatoren. De remmen worden gereinigd en ingevet en vloeistoffen aangevuld. Als je auto een airco heeft is het handig dat je deze mee laat nemen tijdens de beurt. Voorkom daarmee dat je airco droogloopt door een tekort aan koude vloeistof.

Geregeld onderhoud aan je wagen voorkomt dus dat je met torenhoge kosten wordt opgezadeld. Want het komt altijd op een slecht moment. Je onderhoud laten doen bij een erkende BOVAG-garage is daarom ook sterk aan te raden.

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x