Als een auto in het Duitsland goedkoper is dan hetzelfde exemplaar in Nederland of als jouw droomauto alleen in Duitsland verkrijgbaar is, dan is het importeren van een auto een aantrekkelijke mogelijkheid. Vooral occasions uit het hogere segment die voor korte tijd gebruikt zijn, leveren grote prijsverschillen op na invoer.
Gespecialiseerde bedrijven
Je kan ervoor kiezen om een gespecialiseerd bedrijf in de hand te nemen die je kan helpen bij het invoeren en zelfs de complete import kan verzorgen. Dit soort bedrijven, waaronder DAS Import zijn aantrekkelijk maar hanteren wel hoge prijzen. Als je de moeite en tijd ervoor over hebt, is het voordeliger om het importeren zelf te doen. Hieronder een beknopt stappenplan voor het importeren van een auto uit Duitsland. Meer gedetailleerde informatie is eenvoudig online te vinden.
Stappenplan
Nadat de importauto in Duitsland is aangeschaft dient deze naar Nederland vervoerd te worden. Dit kan je zelf doen maar daar is wel een tijdelijk import kenteken (Zollkenzeichen) voor nodig. Let op: op veel websites spreekt men over een 5-daags kenteken (Kurzkenzeichen) maar dit tijdelijk kenteken is niet in Nederland geldig, hier wordt streng op gecontroleerd (bron)!
Als de auto op Nederlandse bodem is, dan moet er natuurlijk ook een Nederlands kenteken op de auto komen. Een Nederlands kenteken is in een paar stappen te verkrijgen:
Als de auto geen geldige Duitse keuring heeft, dan is een volledige APK keuring nodig door de RDW, deze doet tevens een kentekenonderzoek.
Leestip: Kosten auto importeren: invoerkosten berekenen – Easy Import
Er dient afgifte belastingaangifte gedaan te worden voor de verschuldigde rest-BPM
Na het ontvangen van de belastingaanslag moet deze direct betaald worden
Na 3-5 werkdagen na het betalen van de BPM, ontvang je het kenteken en kunnen de kentekenplaten worden gemaakt
Tot slotte moet er een verzekering worden afgesloten (aanslag motorrijtuigenbelasting komt automatisch)
Aandachtspunten
Stel, voordat je de overweging maakt om een auto uit Duitsland te importeren, jezelf de volgende vragen om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze neemt:
Is de auto die je wilt echt niet in Nederland te koop?
Ben je uiteindelijk, na alle administratieve handelingen, echt voordeliger uit?
Is de auto echt een stuk goedkoper of heeft de lage prijs een rede?
Is de dealer waar je de auto koopt een betrouwbare merkdealer?
Met de informatie uit dit artikel moet je in staat kunnen zijn om een auto uit Duitsland te importeren. Houd er wel rekening mee dat procedures en regels kunnen veranderen. Kijk daarom voor de meest recente informatie op de website van de ANWB om nare verassingen te voorkomen.