APK keuring

Wat houd de APK keuring in?

Wil je weten wat een APK keuring precies is? En welke eisen er gesteld worden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de APK keuring. 

Wat is een APK keuring?

De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is in Europa een wettelijk verplichte keuring. Tijdens de keuring wordt je auto door een keurmeester beoordeelt op verkeersveiligheid, registratie en milieu.

De APK keuring is een momentopname dat inzicht geeft in de huidige technische staat van een auto. Een geldige APK keuring is dus geen garantie dat je de rest van het jaar kunt doorrijden in auto.

Wil je een APK keuring laten uitvoeren bij een BMW dealers? Maak dan een afspraak bij BMW Renova, dé erkende BMW dealer voor een APK keuring.

Op welke onderdelen wordt de auto beoordeeld?

Tijdens een APK keuring wordt je auto beoordeeld op een aantal punten, namelijk:

  • Het milieu: denk aan de uitstoot van uitlaatgassen.
  • De verkeersveiligheid: bijvoorbeeld de werking van de remmen, schokdempers, banden, wielophanging, carrosserie en verlichting.
  • De registratie: het voertuigbewijs, de gebruikte brandstof, identificatienummer en de kilometerstand

Kan ik mijn auto voorbereiden op de APK keuring?

Tijdens de APK keuring kan je auto op verschillende punten afgekeurd worden. Daarom is het mogelijk verstandig om op voorhand een aantal zaken zelf te checken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Banden. Zit er nog voldoende profiel op en is de spanning goed? Voor de keuring de banden op spanning brengen is zo gedaan. Ook kan je ervoor kiezen om nieuwe banden te kopen, zodat je zelf kan bepalen waar en voor hoeveel je ze koopt.
  • Ruitenwissers. Check voor de APK keuring altijd even of de ruitenwissers strepen trekken. Zo ja, dan zijn ze aan vervanging toe. Weet je dit van tevoren? Dank kan je de ruitenwissers zelf vervangen voor een goedkoop setje.
  • Vloeistoffen. Het aanvullen van de koel- en ruitenwisservloeistof in de auto zorgt ervoor dat je bespaart op de keuring. Controleer ook meteen het oliepeil. Als de garage de vloeistoffen moet controleren en bijvullen dan kost dat extra.
  • Verlichting. Voor de APK keuring alle verlichting van de auto controleren en eventueel vervangen zorgt ook voor een besparing op de kosten. Bij de meeste auto’s kun je gemakkelijk zelf de lampen vervangen.

Wat staat er allemaal in het APK-keuringsrapport?

Op basis van de APK keuring wordt er door de keurmeester een rapport opgesteld. In dit keuringsrapport worden eventuele adviespunten en reparatiepunten opgenomen. De reparatiepunten zijn nodig om de auto goed te keuren. Adviespunten zijn niet verplicht, maar moeten wel binnenkort uitgevoerd worden. In sommige landen kan er gevraagd worden om het APK-keuringsrapport, daarom is het verstandig om dit rapport altijd in je auto te hebben liggen.