Alles over steenslag op je auto

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je stapt uit na een lekker ritje in de auto en ziet ineens putjes op de motorkap en de voorruit. Logisch dat je daarvan baalt, maar gelukkig kun je het herstellen en de volgende keer voorkomen. In dit artikel vertellen we je meer over wat steenslag is en wat je er tegen kunt doen. 

Wat is steenslag? 

Steenslag is schade aan je autolak als gevolg van opspattende steentjes. Omdat op snelwegen en binnenwegen bijna overal wel losse steentjes liggen die opspatten wanneer je er overheen rijdt, is steenslag moeilijk te voorkomen. Steenslag kan niet alleen de lak aantasten, maar het kan ook schadelijk zijn voor je ruiten of het plaatwerk. Het is dus belangrijk om de kans op steenslag te verkleinen en snel te handelen wanneer je steenslag herkent. Weet je niet precies hoe je moet handelen bij steenslag? Neem contact op met een expert van Legal Shine Detailing. 

Kans op steenslag verkleinen

Steenslag is nooit helemaal te vermijden, maar je kunt wel een aantal maatregelen treffen om de kans op steenslag te verkleinen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd genoeg afstand houdt van je voorligger op de weg. Ook kun je wegen met veel losse steentjes zoveel mogelijk vermijden. Rijd bijvoorbeeld niet over onverharde wegen of wegen waar het asfalt net is aangelegd. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om anti-steenslagfolie op je auto aan te brengen. Deze folie biedt bescherming tegen steenslag, krasjes, zand en ander vuil. 

Steenslag repareren 

Wanneer je toch steenslag herkent op jouw auto, is het mogelijk om dit te herstellen. Je kunt zelf aan de slag gaan, of ervoor kiezen om dit door een specialist te laten doen. Het is belangrijk om de steenslag in ieder geval zo snel mogelijk te verwijderen. Wanneer je er lang mee rond blijft rijden, kan de schade zich uitbreiden naar diepere lagen. Hierdoor zal de waarde van je auto dalen. Je kunt de steenslag repareren met een lakstift of lakspray. Met een lakstift is het erg eenvoudig en dit is ideaal voor oppervlakkige schade en kleine krasjes. De lak van een lakstift blijft gemiddeld vijftien wasbeurten zitten. Het repareren van de schade met een lakstift is dus geen permanente oplossing. Wanneer je op zoek bent naar een professionelere, permanente oplossing kun je beter naar een specialist gaan om de steenslag te laten herstellen.