Alles wat je moet weten over een scooterverzekering

Een scooterverzekering wordt ook wel een brommerverzekering genoemd. Voor alle eigenaren van een motorvoertuig is het verplicht om een WA-verzekering te hebben. Hier vallen eigenaren van auto’s, bromfietsen, motors en scooters onder. De WA-verzekering staat voor de Wet Aansprakelijkheidsverzekering. Deze wet is er voor situaties waarin je bij het gebruik van je scooter schade veroorzaakt. Je bent bij deze verzekering verzekerd voor zowel de lichamelijke als materiële schade die je bij anderen zou kunnen veroorzaken. 

Meteen een verzekering afsluiten

Je bent verplicht om de scooter op de dag dat je hem aanschaft meteen te verzekeren. Een scooter verzekeren kan tegenwoordig online dus dit is erg makkelijk. Je bent strafbaar als je jouw scooter van EZ-Chopper niet verzekert. Dit wordt één keer per jaar gecontroleerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer, ze worden ook wel de RDW genoemd. De RDW controleert voor elke kentekenregistratie of deze wel verzekerd is. Het is dus niet zo dat je alleen gepakt kunt worden voor het niet verzekert zijn als je schade rijdt. Je kunt daarbuiten ook een boete krijgen wanneer de RDW een controle uitvoert.  

Wanneer is een verzekering niet nodig? 

Je hoeft jouw scooter officieel niet te verzekeren als je er niet meer mee de openbare weg op gaat. Als je voor een langere tijd dus niet je scooter gebruikt, hoef je voor deze periode niet verzekerd te zijn. De RDW zal er echter vanuit gaan dat een voertuig altijd gebruikt wordt, tenzij er sprake is van een schorsing en dit bij hun aangemeld is. 

Kwetsbaar in het verkeer

Je bent als scooterrijder erg kwetsbaar in het verkeer. Er is gebleken dat scooterbestuurders ongeveer 25 keer meer de kans hebben om bij een verkeersongeval te overlijden, dan wanneer je een auto bestuurt. De kans om ernstig gewond te raken, is zelfs nog groter. Daarom is het erg belangrijk dat je een goede scooterverzekering kiest. 

Gestolen scooters

Scooters kunnen makkelijk gestolen worden. De scooters worden vaak snel in een busje of op een aanhangwagen gezet. Voorkom jezelf een hoop ellende door je scooter goed op slot te zetten en maak gebruik van een stuurslot. Een andere tip is om je scooter goed in het zicht van andere mensen weg te zetten. Dit schrikt dieven af en zo is de kans kleiner dat ze jouw scooter uitkiezen om te stelen. Als je je WA-verzekering uitbreidt met een beperkt casco dekking, dan kun je jouw scooter tegen diefstal verzekeren.