Is een aanhangernet verplicht?

Sinds 2007 bestaat een wet die verplicht om je lading altijd vast te zetten. Met een aanhangernet kun je dit doen. Veel mensen denken dat een aanhangernet verplicht is, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer dat wel het geval is, leggen we je hieronder uit.

Wanneer gebruik je een aanhangernet?

Een aanhangernet is niet verplicht. Je bent wel verplicht om je lading altijd vast te zetten. Dit moet op een veilige manier gebeuren. Heb je dus bijvoorbeeld een lading die gemakkelijk met spanbanden vast te zetten is? Dan zijn spanbanden ook voldoende. Heb je echter een lading die gemakkelijk uit de wagen kan vallen en niet met spanbanden is vast te zetten, zoals brokken puin? Dan is het wel verplicht om een aanhangernet te gebruiken. Verder moet je een aanhangernet over je aanhanger doen als:

  • Je een losse lading op je aanhangwagen van Van Laar Aanhangwagens, denk hierbij bijvoorbeeld aan: puin, snoeiafval, of dozen
  • Een losse lading die niet vast te zetten is met spanbanden

 

Is je aanhangwagen geladen met zand? Dan is een aanhangernet niet voldoende en heb je een gaasdoek, of vlakzeil nodig. Twijfel je of je een net nodig hebt? Dan is het verstandig om altijd een net te spannen. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Hoe kies je het juiste aanhangernet?

Een aanhangernet moet natuurlijk groot genoeg zijn voor de bak van je aanhangwagen. Ga daarom altijd voor een net dat net een stukje groter is dan de afmetingen van je bak. Zo kun je de lading volledig dekken, ook als de lading wat boven de rand uitsteekt, en kun je deze aan de rand van de aanhanger bevestigen. Is de bakmaat van je aanhanger bijvoorbeeld 400×200 cm? Dan kun je het beste kiezen voor een net van 450×250 cm, zo weet je zeker dat het net altijd past.

De voordelen van een aanhangernet

Er zitten best wat voordelen aan een aanhangernet, ook als je geen losse lading vervoert:

  • Een aanhangernet is erg flexibel, daardoor is het net enorm geschikt om ook uitstekende delen vast te maken
  • Een aanhangernet is gemakkelijk om te gebruiken en snel, het enige dat je moet doen is het net over de aanhanger gooien en het vastmaken
  • Een aanhangernet gaat lang mee en is vaak niet enorm duur