Elektrisch rijden in de toekomst

Het wagenpark wordt over de hele wereld geëlektrificeerd. Het is een ontwikkeling die niet meer tegen te houden valt. Volkswagen heeft al laten weten dat ze in 2030 ze de door hun geproduceerde auto’s maar liefst 70 % elektrisch dient ter rijden.

Op het moment wordt er gewerkt aan een auto die populair moet worden onder het volk en tegelijkertijd is men bezig een SUV te ontwikkelen. Allebei elektrisch, natuurlijk. Er wordt zelfs nog verder nagedacht over de toekomst van de auto.

Zelfrijdende auto

Zo is de industrie nog steeds bezig met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. De grootste moeilijkheid hierbij is de ontwikkeling van de stuurfunctie. Ieder jaar nog worden er vele miljarden gestoken in onderzoek naar verbeteringen van de zelfrijdende auto.

De softwareproducten die gebruikt worden staan bekend als de meest geavanceerde die er zijn. Het meeste geld gaat dan ook naar de ontwikkeling van deze producten. Wat dat betreft blijft de auto industrie volop in beweging.

De ontwikkeling van de elektrisch rijdende auto is ook nog steeds in volle gang. Zo werd er in juni van dit jaar bij onze zuiderburen een elektrische formulewagen geïntroduceerd op het circuit van Zolder. Dit gebeurde ter promotie van het elektrische race kampioenschap (ERA) waarin louter elektrische wagens uit de Formule 4 klasse het in verschillende Europese steden tegen  elkaar gaan opnemen. De geplande start is het volgende jaar.

Ontwikkelaars zijn al bezig om auto’s van stroom te kunnen voorzien die opgewekt wordt door zonne-energie. De ontwikkelingen staan wat dat betreft ook hier niet stil. Zo zijn er in onze hoofdstad diverse projecten om elektrisch rijden te promoten.

Amsterdam koploper

Bedrijven worden gestimuleerd door het aanbieden van workshops vanuit de gemeente. Het is de bedoeling dat bestuurders het gemak van elektrisch rijden gaan ervaren. De  autoverhuur in Amsterdam heeft al een groot aanbod op dit gebied. Een elektrische auto huren in Amsterdam zal voor niemand problemen opleveren.

De hoofdstad heeft wat dat betreft een voorbeeldfunctie voor de rest van ons land. Er rijdt sinds kort al een elektrisch blusvoertuig rond bij de brandweer. Personenauto’s die elektrisch zijn aangedreven waren er al. Het is de bedoeling dat in 2030 het gehele wagenpark van de brandweer op elektriciteit rijdt.

De gemeente wil zelf dat in 2025 bijna alle voertuigen uitstootvrij zijn. De personenauto’s en kleine bestelbussen dienen al in 2022 schoon te zijn. In 2030 moet de gehele stad vrij zijn van brandstofgassen. Daarom ook is men begonnen met het vernieuwen van het eigen wagenpark.