Hydraulisch gereedschap en hoe belangrijk het is

Dit artikel gaat over hydraulisch gereedschap en hoe nuttig dat is. Maar eerst, wat is hydrauliek en waar wordt het toegepast. Als voorbeelden geven we eerst toepassingen van hydrauliek in de auto. We zullen dan een circulerende systeem zien en een die dat niet is. Vervolgens bekijken enige andere toepassingen.

 

Wat is hydrauliek

 

In de hydrauliek wordt een vloeistof gebruikt, vaak hydraulische olie, die onder druk wordt gebracht en die dan een beweging teweegbrengt. Hydraulische systemen hebben heel veel toepassingen. We noemden al die bij auto’s. In de industrie worden ze ook veel gebruikt en op schepen. Je ziet ze op vuilniswagens, heftrucks en graafmachines. Hydrauliek wordt gebruikt voor het optillen van voorwerpen.

Zoals een auto met een krik, maar ook veel zwaardere zaken. Als je ergens veel kracht voor nodig hebt, dan is hydrauliek de aangewezen technologie. Er bestaat ook speciaal hydraulisch handgereedschap. Om bijvoorbeeld na een auto-ongeluk mensen uit een auto te bevrijden, is er de hydraulische tang om

 

Toepassingen bij de auto

 

Een traditionele auto heeft hydraulisch remsysteem. We trappen op de rem en in de hoofdremcilinder worden zuigertjes in beweging gebracht, die remolie de remleidingen in persen. Aan uiteinden daarvan worden er bij de voorrem remblokjes tegen de remschijven aangeduwd. De achterrem kan ook met remblokjes werken en anders met remschoenen. Merk op dat een hydraulisch remsysteem weer naar de rusttoestand teruggaat, als je de voet van het rempedaal afhaalt. Dat laatste is niet altijd wat je wilt.

Dat zal met een klep het terugstromen moeten worden voorkomen. Ook voor de koppeling wordt vaak hydrauliek gebruikt. Tenslotte noemen we de hydraulische stuurbekrachtiging. Dat systeem werkt anders dan de hydraulische rem, omdat de hydraulische olie circuleert. Het systeem heeft een pomp die normaliter via een riem door de automotor wordt aangedreven.

 

Andere toepassingen

 

Hydraulische systemen hebben heel veel toepassingen. We noemden al die bij auto’s. In de industrie worden ze ook veel gebruikt en op schepen. Je ziet ze op vuilniswagens, heftrucks en graafmachines. Hydrauliek wordt gebruikt voor het optillen van voorwerpen. Zoals een auto met een krik, maar ook veel zwaardere zaken.

Als je ergens veel kracht voor nodig hebt, dan is hydrauliek de aangewezen technologie. Er bestaat ook speciaal hydraulisch handgereedschap. Om bijvoorbeeld na een auto-ongeluk mensen uit een auto te bevrijden, is er de hydraulische tang om metaal door te knippen of een spreider waarmee bijvoorbeeld een vastzittende autodeur kan worden opengebroken.

 

Hydraulic ram

Een toepassing van hydrauliek die men niet veel ziet, is de hydraulic ram. Het is een waterpomp die water omhoog kan pompen door gebruik te maken van de druk van het inkomende water. Het water komt op een laag punt de pomp in. Door de druk ervan is er een mechaniek die het water omhoog pompt, waarna het op een hoger punt uit pomp stroomt.

Bron: https://www.holmatro.com/en/rescue/cutting-spreading/rams