Waar moet je op letten bij het kiezen van een autoverzekering?

Iedereen die in het bezit is van een eigen auto is verplicht om zich te laten verzekeren. In Nederland geldt dat je minimaal WA verzekerd moet zijn. Dit houdt in dat alle schade die jij bij een ander maakt, wordt vergoed door de verzekering. De eigen schade wordt hierbij niet vergoed. Deze plicht is in het leven geroepen om te voorkomen dat roekeloos rijgedrag leidt tot ongelukken, schade en bovenal het feit dat mensen de schade niet kunnen vergoeden. Dankzij de WA verzekering zal schade door toedoen van een ander altijd worden vergoed.

Dat betekent echter ook dat je bij de aanschaf van een eigen auto direct voor een dilemma staat. Een autoverzekering moet immers gekozen worden. Maar voor welke kies je? Het aanbod is immers erg groot. In dit artikel zetten we enkele tips op een rij om het je makkelijker te maken.

Autoverzekering vergelijken

Het is soms gek hoe sterk de premies van de autoverzekeringen uit elkaar liggen. Dit komt omdat de ene verzekeraar geheel andere factoren meeweegt dan de andere. Zo kan iemand uit dezelfde regio, met dezelfde leeftijd en auto een hele andere premie betalen bij een andere verzekeraar. Gewoon omdat er naar andere dingen is gekeken.

Houd er in elk geval rekening mee dat sommige factoren zwaarder wegen en dat het baat heeft om naar een autoverzekering uit te kijken waar dit relatief meevalt. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd. Zo zijn er autoverzekeringen die jongeren des te meer laten betalen voor de premie. Hoewel jongeren altijd wel meer zullen betalen voor de premie van hun autoverzekering, zijn er wel zeer sterke verschillen. Daarom altijd goed om de autoverzekeringen te vergelijken en op basis van die informatie pas een beslissing te maken. Dit kan je soms wel tientallen euro’s per maand schelen!

Goede dekking

Dan speelt uiteraard ook de dekking een grote rol. Dat lijkt vanzelfsprekend. Toch worden hier nog vaak missers meegemaakt. Het is een feit dat heel veel mensen in Nederland oververzekerd rondrijden. Dat is zonde, want hierdoor betaal je jaarlijks veel meer dan in werkelijkheid nodig is. Daarom is het goed om eerst uit te zoeken welke dekking bij jou past.

In Nederland kennen we drie soorten autoverzekeringen. Namelijk: de WA verzekering, de WA+ verzekering en de allrisk verzekering.

Bij een WA verzekering wordt dus enkel de schade gedekt die jij bij anderen berokkent. Bij een WA+ verzekering komen hier ook sommige schades aan de eigen auto bij door diefstal,

vandalisme of natuurgeweld. Bij allrisk worden alle schades gedekt. Ook als deze door eigen toedoen zijn aangericht.

Welke dekking de beste keuze is, hangt met name van de leeftijd en de waarde van je auto af. Iedere autobezitter zal beamen dat de auto al in waarde daalt zodra je de eerste keer de garage uitrijdt. Na enkele jaren is de waarde dan ook al een stuk minder. Hoe lager de waarde, hoe minder hoog de verzekering en dekkingsgraad moet zijn. Als leidraad kun je het volgende gebruiken: auto’s tot vier jaar worden allrisk verzekerd, van vier tot acht jaar kies je voor WA+ en bij alles daarboven is een WA verzekering voldoende.

Let op: er zijn ook uitzonderingen! Sommige auto’s zijn heel speciaal en waardevol. Deze worden enkel waardevoller naarmate ze ouder worden. Ook in dat geval is een allrisk verzekering aan te bevelen.

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x