Is jouw auto al winterklaar?

Stiekem duurt het helemaal niet zo lang meer totdat de winter begint. Sterker nog, het zou morgen ook al kunnen gaan vriezen en sneeuwen. En dan? Durf jij dan onvoorbereid de weg op met de auto? Na het toepassen van de volgende tips is jouw auto helemaal klaar voor de winter!

 

Controleer je banden

Een goede bandenspanning is belangrijk. Het zorgt voor betere rijomstandigheden en meer grip op de weg. Controleer dan ook meteen het profiel op je banden, deze moet minimaal 1,6 millimeter diep zijn. Als het echt winters weer wordt, kun je beter winterbanden onder je auto laten leggen. Deze hebben een ander profiel en zijn beter in staat om water en vuil af te voeren.

 

Zorg voor koelvloeistof

Maar dan mét antivries! Het is belangrijk dat er voldoende koelvloeistof in de motor zit. Op het reservoir is te lezen of er nog voldoende inzit. Daarnaast is het van belang dat de koelvloeistof antivries bevat. Dit zorgt ervoor, zoals je kan lezen, dat je koelvloeistof niet bevriest. Met een antivriesmeter kun je controleren of de koelvloeistof voldoende beschermd is tegen vorst.

 

Doormeten van de accu

Bij lagere temperaturen presteert een accu minder goed. Zeker als je auto in de winter langere tijd stilstaat. Dit kan bijvoorbeeld bij het starten problemen veroorzaken. Je kunt je accu laten doormeten, om te controleren of de accu nog goed genoeg is. Dan kun je overwegen of het verstandig is om hem te laten vervangen.

 

Ruitenwisservloeistof controleren

In de winter wordt je voorruit sneller vies door opspattend water en sneeuw. Hierdoor gebruik je automatisch ook meer ruitenwisservloeistof. Controleer of er genoeg vloeistof in het reservoir zit. Ook is het belangrijk dat de vloeistof geschikt is voor temperaturen tot -20 graden Celsius.

 

Voorkom vastgevroren deurrubbers

Wanneer het een periode veel vriest kunnen de deurrubbers vastvriezen. Dit kun je tegengaan door de rubbers in te smeren met een beetje vaseline of siliconenspray. Als je deur nou toch vast is gevroren, kun je het best een beetje tegen de deur duwen voordat je hem opent. Zo voorkom je dat de deurrubbers scheuren.

 

Gebruik slotontdooier

Heb je nog een auto met een slot in de deur? Voorkom met olie of slotontdooier dat je slot bevriest. Als het slot toch bevroren is kun je slotontdooier gebruiken.

 

Maak je auto ijsvrij

Maak voordat je wegrijdt de ruiten van je auto altijd ijsvrij. Gebruik een ruitenkrabber om de ramen schoon te maken. Eventueel kan dit met behulp van een spuitbus met antivries. Doe dit altijd als er ijs op je ruiten ligt, ook wanneer je haast hebt. Het kan namelijk je zicht verslechteren, wat voor gevaarlijke situaties op de weg kan zorgen.

 

Tot slot nog wat kleine, handige tips. Bewaar een setje met winterspullen in huis met bijvoorbeeld ruitontdooier, slotontdooier en een krabber. Zo ben je altijd voorbereid. Een handrem kan ook bevriezen, dus gebruik deze niet maar zet je auto in P (parkeerstand) of in de eerste versnelling. En als laatste kan de juiste motorolie het verschil betekenen of een auto bij vrieskou wel of niet start.

Lees ook ons artikel over musthaves die niet in jouw auto mogen ontbreken.

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x