autodromen

Rijles: hoe gaat dat er precies aan toe?

De eerste rijles is voor iedereen spannend, omdat je niet weet wat je te wachten staat. Wanneer je weet wat er allemaal gaat gebeuren, zal je een heel stuk geruster voor de eerste keer achter het stuur kruipen. Daarom lees je in dit blog wat je nou allemaal kan verwachten van rijles. 

Controle over de auto

Een belangrijk aspect van rijlessen is natuurlijk dat je de auto goed leert besturen. Opstarten, lichten aanzetten, schakelen, koppeling laten opkomen zonder stil te vallen. In het begin zal je hierbij veel hulp krijgen van je rijinstructeur, maar het is de bedoeling dat je het uiteindelijk allemaal zelf kan.

Op de weg letten

Tijdens rijles moet je ten alle tijden de weg goed in de gaten blijven houden. Dit doe je door voor, naast en achter de auto te kijken. Je spiegels zijn hierbij erg belangrijk. Hoe ziet de weg eruit en met welke weggebruikers krijg je allemaal te maken? Voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers is het belangrijk de situatie op de weg goed in te schatten en hierop te anticiperen.

Bijzondere verrichtingen

In het begin zal je vooral bezig zijn met de eerste twee dingen, maar hoe dichterbij je praktijkexamen je komt, hoe meer je de bijzondere verrichtingen zal gaan oefenen. Je moet er namelijk 2 op je examen kunnen, maar je weet van tevoren niet welke. Dit zijn een 

Welke dit precies zijn, verandert van tijd tot tijd. In 2020 moet je in ieder geval een stopopdracht, parkeeropdracht, omkeeropdracht, bocht achteruit en hellingproef kunnen. Welke bijzondere verrichting je dan ook aan het uitvoeren bent, hou altijd rekening met het andere verkeer: dit heeft namelijk altijd voorrang.

 

Ben je nog op zoek naar een geschikte rijschool? Next Level instituut biedt professionele rijlessen in de regio Rotterdam

Wil jij weten wat voor belasting je moet betalen wanneer je een auto gaat kopen na het behalen van je rijbewijs? Lees dan nu onze artikel over de BMP.

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x