Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehandsauto?

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehandsauto?

Tegenwoordig kopen veel mensen een tweedehandsauto. Met name jongvolwassenen die net hun rijbewijs hebben gehaald kopen als eerst een tweedehandsje. Toch zitten er ook veel risico’s aan verbonden, de één weet meer over een auto dan de ander. Hier lees je de belangrijkste tips waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehandsauto.

1. Waar koop je de auto?

Kijk je op marktplaats naar een auto? Of ken je via via een mannetje? Kan, maar hier zitten wel risico’s aan vast. De auto kopen bij een autobedrijf geeft meer zekerheden wat betreft garantie en service. Mocht je later nog gebreken aan de auto opmerken, is het makkelijker dit op het autobedrijf te verhalen dan op een particulier. Autobedrijven zijn daarentegen iets duurder dan wanneer je de auto bij een particulier koopt.

2. Varieer tijdens je proefrit

Wanneer je een proefrit gaat maken, probeer dan op verschillende soorten wegen te rijden. Zo krijg je echt een betere indruk van de auto. Kijk wel, naast of dat de auto goed en fijn rijdt, naar andere zaken als slijtage, roestvorming en het geluid.

3. Onderzoek

De verkoper is verplicht om alles over de auto te melden wat betreft gebreken. De koper is ook verplicht om de staat van de auto te onderzoeken. Het is handig als je de aankoopkeuring uit laat voeren door een onafhankelijke partij.

4. Check de kilometerstand

Het is natuurlijk ook fijn om te weten wat de geschiedenis van de auto is wat betreft onderhoud. Vraag dan ook naar het onderhoudsboekje van de auto. Check daarbij of het schema is ingevuld. Ook is het handig om de kilometerstand van de auto te kennen en laat deze bij de koopovereenkomst op papier zetten.

5. Laat het afdingen maar beginnen!

Controleer voorafgaand wat het merk en het type auto ongeveer waard is. Dan kan je daarna onderhandelen met de verkoper over de prijs. Vraag wel naar de voorwaarden van de levering en de garantie. Soms is het fijn om iemand mee te nemen naar de afspraak, zodat je wat zekerder bent tijdens het onderhandelen.

6. Koopovereenkomst

Laat alles in de koopovereenkomst opnemen. Dus ook een leveringstermijn is handig om op te nemen. Als de verkoper de deal niet nakomt, kun je alleen de koopovereenkomst ontbinden als er een vaste datum is afgesproken. Dit geldt wel alleen bij een autobedrijf, niet bij particulieren. Het is ook slim om de garantie in de koopovereenkomst op te nemen. Op deze manier moet de verkoper het probleem oplossen wanneer je als koper een mankement ontdekt na de aankoop.

7. Wanneer het kenteken op jouw naam staat…

Vanaf dit moment moet je ook een WA-verzekering hebben voor de auto. Wanneer je de auto hebt ingeruild moet je ook een vrijwaringsbewijs van de auto vragen. Dit om zo te kunnen bewijzen dat jij niet achter de schades en bekeuringen zit. Bekijk hier hoeveel een autoverzekering kost.

Elektrische auto kopen? Lees dan ons artikel waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische auto.